23 apr. 2013

Fructe la gratar


La voi au inflorit copacii si florile?

Ca mie, vazand ananasul asta, mi-a inflorit un gand.


Si mi-am amintit ca am  cumparat (ca fiind necesar!) aparatul asta pe care nu l-am prea folosit.
Pentru ca adevarul  e ca se pot taia felii de ananas si fara ajutorul lui. Dar ce sa-i faci, asa sunt eu, impulsiva din fire. Adica cumparator care isi urmeaza impulsurile creatoare. Ca sa zic asa.
Nu ca s-ar cere vreo scuza pentru faptul ca am umplut bucataria cu diverse ustensile care poate ne-or trebui candva.

Si cu ocazia asta nu mai e cazul sa imi fac auto-critica. Caci, uite, n-am luat degeaba dispozitivul cu care poti taia spirale de ananas.

Se presara cu zahar feliile de ananas, apoi se pun la gratar.


Se face la fel cu capsunii, sa fie si ei bagati seama.


 Se mangaie usor cu pensula imuiata in miere.


Si gata! Daca pana la momentul asta nu v-a inflorit un zambat pe fata, faceti bine si urmati pasii de mai sus.


Va inflori si-n farfuria voastra o floare. Ca asta. Pofta buna!

Sa auzim numai de bine!




20 apr. 2013

Ciuperci cu tofu si Bok Choy

 
Reteta asta chinezeasca de Ciuperci Shiitake cu tofu si Bok Choy e un fel de parodie a conversatiei  cu prietena mea Camelia, in timpul concertului de Craciun.  De m-a s(h)as(h)ait un pic Sorin, cum ca "liniste!!!", dar ce era sa fac?! Stefan Hrusca canta in dulcele grai maramuresan. Camelia ar fi vrut sa-i traduc instant in limbaj literar, ca la Ploiesti (unde nu poti sa te pitesti), cuvintele ne-intelese. Asa ca tot la cateva minute, cand doru prinse a ne-ntreba una alta, de nici nu mai stiam pe unde e poteca spre potica, zicea in soapta, in urechea mea dreapta: "Ce spune? Ce spune?" si tot asa, pana cand  spre deliciul meu, (ca cineva a reusit sa atinga pragul rabdarii de ardelean pe care o poarta mereu la el Sorin), am primit din stanga (in stanga statea Sorin) o privire cum ca :"Destul!". Eu am interpretat-o (corect) cum  ca "Lasa ca o sa facem acasa o mini-sesiune de traducere", doar-doar o sa le lasam (noi fetele) in pace si liniste pe doamnele din fata noastra sa auda si altceva decat soaptele noastre.
 
Adica presupun ca eu va spun componentele, iar voi, cel putin in gand, o sa va intrebati: "Ce Shiitake? Ce Bok Choy? Ce Tofu?" 
 
Shiitake
 
 
 Shiitake calite
 
 
Bok Choy

 
Prietenia Shiitake-Bok Choy
 
 
 Tofu taiat bucatele
 
 
Perpelit la foc mic, pe ambele parti.
 
 
Pentru sos  se amesteca: ghimbir proaspat si  usturoi, ardei iute, sos de soia, ulei de susan si putin amidon dizovat in apa rece. 
 
 
Se adauga ciupercile si Bok Choy si se lasa cateva minute la foc mic, sa se intrepatrunda aromele.
 
 
Concert de culori. S(h)as(h). Nu ca noi, fetele.
 

Sa auzim numai de bine!

11 apr. 2013

Ardei cu 7 condimente


Stiti ce-a zis prietena mea Viorica dupa ce am postat merele umplute?
Citez: "Buna Dana,
            Merele ca merele, dar rogu-te trimite-mi reteta de ardei umpluti cu stafide si 7 condimente.
            Vio"

La care eu, ce era sa fac? 
Am luat niste ardei frumusei, le-am taiat cate un capacel si i-am umplut cu bunatati. Simplu de tot.
Se calesc ceapa si ciupercile. Se adauga  orezul si se lasa doar putin, cat sa infloreasca.  Adica sa se umfle. De ciuda. Ca vin si niste stafid(it)e. Sau macar sa-i infloreasca un zambet, stiind ca urmeaza sa i se alature  si o vedeta cu parfum si nume exotic: "Baharat". Asa l-ar striga pe nume mama lui din Levant, adica in traducere chiar "condimente". Sapte. Amestecul acesta  a  incantat simturilor prietenilor nostri care au gustat diverse bucate aromate cu el. Se numeste chiar asa: "Seven spices". Daca nu il gasiti gata amestecat, il puteti pregati cu usurinta din urmatoarele: piper de Jamaica (allspice),  piper negru, scortisoara, ghimbir, nucsoara, cuisoare, cardamon.




Eu merg acum la culcare, dar daca o sa ma trezesc de la aromele cu care va umpleti bucataria, nu-i nici un bai. Ba dimpotriva! Pofta buna!

Sa auzim numai de bine!

9 apr. 2013

Ciuperci cu paste


Niste ciuperci frumusele, Portobello, mi-au facut cu ochiul, cum ca sa le iau acasa. Bine.

 
Niste taitei fara oua aveau pe pachet o afirmatie care mie mi s-a parut provocatoare: "Talentul consta in a fi mancati imediat dupa pregatire." Eu am tradus-o liber "chichita ar fi..."

 
Stropul de simt al umorului, fara de care nu plec din casa, ca nici o data nu se stie cand e nevoie de  un dram, zambea si el, cum ca :"Aici e loc de mine!"
Asa a incoltit in minte gandul ca :" Molcoma si ardeleanca cum sunt, o sa ma misc iute-iute, dar nu chiar ca pasta asta de ardei, "bomba italiana", sa vedem daca pana fierb pastele pot gati si eu ceva care sa le tina companie.
Un pic de sos de soia, usturoi si ulei de susan erau gata sa puna vecinii pe ganduri:"S-or fi mutat niste chinezi alaturi".

 
De-aici, deja repetam impreuna, dupa modelul "o imagine face cat....30 de felii":
Adica: Se calesc ciupericile.
 

Se adauga aromele de mai sus, in moderatie. Ca  asta e buna in toate, aud. Si aplic din cand in cand.


Ei, ce ziceti?
Ca eu v-am si poftit la masa, nu stau mult pe ganduri, dupa cum ne-am inteles. In tren.
Betele sunt pentru exercitiul de vointa. De azi.


Sa auzim numai de bine!