4 iun. 2014

Tort cu levantica si sfecla rosie


Finuta noastra, Allyson, a implinit un an la 1 iunie. Si cum ea  e alergica la lapte si oua, eu,  ca un copil cuminte si  nasa iubitoare din fire ce sunt, ce mi-am zis? Hai sa-mi fac tema si sa caut o reteta de tort  fara lapte si fara oua si deosebit de buna. Ca dovada ca orice ne putem in minte este cu putinta, uite ce bunatate de tort a iesit. Unde mai pui ca n-am pus nici faina, nici zahar. Asa zicea reteta, iar eu n-am putut decat sa ma bucur.  Am strans mai intai ingredientele:


Pentru crusta, se amesteca urmatoarele:
3 cani de faina de cocos, 2 cani faina de migdale, 1 cana sfecla macinata (inclusiv sucul), 1 lingura fulgi de drojdie nutritionala (care va da gust de branza, acestei retete vegetariane), 1 lingurita de sare, coaja rasa a unei lamai, 2 lingurite de levantica macinata, 1/2 cana sirop de artar  si 1/2 cana ulei de cocos (pentru ca uleiul sa devina lichid si transparent, borcanul cu ulei de cocos solidificat se tine cateva minute intr-un ibric cu apa fierbinte).


Se amesteca  cele de mai sus si se aseaza in tava, niveland cu mana, dar fara sa incercam sa-i dam un contur exact.
Daca vedem ca aluatul ajunge pentru mai mult de o forma, pregatim si niste forme mai mici.
Se pune la cuptor, sa se deshidrateze, aproximativ o ora la 200 grade Celsius.


Acum pregatim primul star de crema (alba). Se pregatesc nucile de cocos: Se taie un capacel, se scurge apa,(care se poate bea, e buna rece),


Vom folosi miezul miezul, care se scobeste cu o lingura si

 
se amesteca cu 1 cana de caju (care a fost lasat la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata), 1 cana sirop de artar, 1/2 cana suc de lamaie,  granule de vanilie dintr-o jumatate de pastaie si 1/2 cana ulei de cocos.
 

Va rezulta un amestec cremos.

 
Se toarna crema peste blatul care a fost scos din cuptor si racit complet. Se pune la congelator pentru cel putin 30 minute, pana se intareste crema.



Intre timp, se pregateste crema roz, care are aceleasi ingrediente cu cea alba, doar cantitatile putin diferite:  2 cani pulpa de cocos proaspat, 1 cana caju inmuiate peste noapte in apa rece si strecurate,1 cana ulei de cocos,1 cana si 1/2 sirop de artar, 3 linguri suc de lamaie si in plus se  pune 1/2 cana suc de sfecla, 2 lingurite de lavanda macinata si 1 lingurita de sare.

 
Se amesteca cu blenderul aproximativ un minut, pana amestecul devine cremos

 
Se toarna peste crema alba dupa ce aceasta s-a intarit

 
si se pune din nou la congelator pentru aproximativ 30 de minute.
 
Apoi se pun cateva picaturi pe care le-am pastrat din crema alba, care se dilueaza cu putina apa rece, ca sa se poata

 
decora.

 
Pentru ca e un tort pentru o fetita draga noua, inimioarele chiar se potrivesc.




Cam asta a fost tot, l-am facut cu mare drag si rezultatul a fost pe masura asteptarilor, a iesit fin si aromat. Deosebit, asa cum mi-am dorit.
 
 
Apoi i-am cantat "La multi ani! " lui Allyson.
 
 
 Sa ne traiesti multi si fericiti ani!



 
Oaspetii au spus (mimat) ca  tortul e bun, iar noi ne-am bucurat.
 
 
Cred ca asa o fi fost, altfel de ce si-ar fi pus un pic si pe rochita?!

 
Sa auzim numai de bine!