18 sept. 2012

Mere caramel


Vorba unuia (intelept trebuie sa fi fost) zice ca :"Daca viata iti ofera lamai, tu sa faci limonada." Pentru ca vreau sa va scutesc de acreli, motivari si povesti-fara-de-sfarsit, va spun pe scurt ca mi s-a facut dor de ceva dulce. Cu mere acre sa fie!


2 mere mari, mai acrisoare si zemoase
40 gr. unt
4 linguri zahar tos
4 linguri zahar brun
300 ml frisca lichida
250 gr. crema mascarpone
8 biscuiti cu scortisoara
1 lingurita scortisoara macinata

Se decojesc merele si se taie bucatele mici.
Se topeste untul, se adauga un praf de sare. Poate sa va mire, dar asta va intensifica dulceata si aroma merelor.


Se adauga bucatelele de mere, se calesc aproximativ 10 minute, pana se inmoaie si incep sa se rumeneasca. Apoi se adauga zaharul alb, amestecand usor, pana se caramelizeaza.


Se scot merele, iar in  caramelul format se incorporeaza 100 ml frisca lichida. Se lasa cateva minute la foc mic, apoi sosul caramel ia deoparte.

(La momentul asta, ii puteti susoti "da' frumusel mai esti". Puteti sari acest pas daca toata operatiunea s-a produs intr-o craticioara rosie. Nu de alta, da' sa nu se deoache, frumusete de sos.)

Pentru crema, se amesteca  mascarpone cu restul de frisca, batuta, zahar brun si scortisoara.

Acum e momentul sa trimiteti baietii din casa sa se joace cu mingea sau sa se uite la altii cum se joaca. Nu de alta, dar in felul asta mai apucati sa aranjati totul in pahare. Altfel, veti auzi "Hmm... ce bun...a fost."

In pahare se pune un strat de biscuti maruntiti, un strat de crema, putin sos caramel, o lingura de mere si se repeta totul inca o data, pana aranjam totul in pahare.


Cel mai bine ar fi ca toate astea sa se intample chiar inainte sa bata la usa niste prieteni buni, cu care sa va para si viata mai dulce, nu doar desertul  acesta aromat.


Sa auzim numai de bine!

2 comentarii:

  1. Te cred pe cuvint ca a fost delicios mai ales ca ai mai si imbunatatit reteta. Ma distrez in orice caz cind postezi cite o reteta ,ai un fel foarte original de prezentare nu simt deloc ca as fi pe un blog culinar mai degraba la ora vesela ,cu asa profesoara cred ca oricine ar gati cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Te cred pe cuvint ca a fost delicios mai ales ca ai mai si imbunatatit reteta. Ma distrez in orice caz cind postezi cite o reteta ,ai un fel foarte original de prezentare nu simt deloc ca as fi pe un blog culinar mai degraba la ora vesela ,cu asa profesoara cred ca oricine ar gati cu drag!

    RăspundețiȘtergere