Vorbesc la telefon destul de
des cu prietenele mele de acasa. De ce? De dor, de drag. Despre ce? Despre mame, despre copii, de
una, de alta, de toate cele. Si bineinteles, despre mancare. Ce au facut
ele, ce am mai facut eu. Stiti si voi ca in convorbiri se strecoara destul de
des ”Ce-ati mai mancat bun? Ce mai gatesti?”
Si pentru ca vara-mea nu e gingasa (e ea
gingasa, da’ nu e sensibila), o pot suna si la ore tarzii, asa ca vorbesc
cel mai des cu ea. Adeseori, la intrebarea mea:
- Ce faci de mancare?
Vara-mea mi-a raspuns:
- Fac pulpe de la 11 metri.
- De ce le zici asa? Am ras. Ai de executat vreo lovitura de
pedeapsa?
- Nu, le zic
asa pentru ca e e foarte simplu de
facut, si-n doi timpi si trei miscari, sunt gata.
- Cum faci?
- Fierbi doar putin pulpele,
le asezi intr-o tava, pui pe langa ele ce legume iti plac sau ai la indemana. Apoi
pui totul in cuptor. Se face in viteza.
(ca asa e de la 11 m)
Mi s-a parut usor de facut
si gustos. Asa c-am zis : ”Hai sa ma lamuresc”.
- Ce pulpe pui? Superioare
sau inferioare? Cu piele sau fara? Si ce legume? Si cate?
- Superioare, zice vara-mea.
Sa aiba mai multa carne pe ele.
- Am si eu un pachetel de
pulpe, zic. Dar sunt inferioare.
- Nu-i nici un bai, zice
vara-mea, care e ingaduitoare, de felul ei. Bune si alea.
- Si cate pui?
- Pai…cate vrei, zice
vara-mea, vreo patru, sase…cate ai. Cate sunt in pachetelul tau?
- Nu stiu. Stai sa le numar
4-6-17… Vreo douas’ patru.
- Vai de mine, rade
vara-mea, bine ca nu aveai un pachet mare…
Se pare ca-ntradevar sunt mai mancaciosi
oamenii pe-aici. Si cu familie mare. Iar noi…usor adaptabili, ce era sa
cumparam, un pachetel cu 2, sa dam de banuit, ca la cum aratam, nu se poate sa
ne saturam si noi si cainele (macar el e atletic).
Gluma, gluma, dar chiar sunt simplu de facut.
Prima data le-am facut cum ne-am inteles:
Am fiert cateva minute pulpele, apoi le-am pus
intr-o tavita unsa cu ulei si deasupra am pus, cum se vede, chiar ce aveam prin
casa: Ceapa taiata , ardei feliute si ciuperci din conserva.
Au iesit bune (ca multe chiar am pus) si am
chemat si niste prieteni, sa se bucure si ei cat de isteata vara-mea asta, ce
reteta faina am preluat de la ea.
Acum, ca s-o impartasesc cu voi, i-am cerut
voie si mi-a zis bucuroasa, ca "Da, poti s-o faci, s-o pozezi si s-o dai cui vrei
tu". Ca, zice ea: ”Prietenii prietenilor mei, sunt prietenii mei”.
Asa ca, pentru voi cei carora va era azi
foame, sau doar rasfoiati sa vedeti ce mai gatesc unii, altii, am personalizat
putin reteta, sa vi se faca pofta.
Adica:
Am calit rapid: pulpele, dovlecelul, ardeiul, ciupercile,
si rosiile. Fiecare separat, in putin ulei de masline.
Le-am asezat in tava si apoi le-am aruncat la cuptor. De la 11
metri.
Au stat acolo cumintele doar
pentru vreo 15 minute, sa se intrepatrunda gusturile,dar sa se pastreze formele,
culorile si textura fiecarui ingredient in parte. Se presara cu patrunjel
verde.
Si ce sa vezi….in scurt timp
s-a auzit: “Goool”.
S-auzim numai de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu